NLP voor Agile Coaches en Scrum Masters

Scrum Masters en Agile coaches hebben als taak het faciliteren van teams in hun ontwikkeling. Daarbij is het uitgangspunt dat Agile teams zelf-organiserend zijn en teamleden op meerdere disciplines inzetbaar zijn. De teamleden behalen zelfstandig hun doelen, terwijl het gehele team zich verantwoordelijk voelt voor resultaten. Om dat te bereiken is het belangrijk elkaar te helpen, te respecteren en goed met elkaar te communiceren. Vooral het laatste is soms moeilijk: goed met elkaar (blijven) communiceren. Bij elk lid van het team spelen innerlijke processen. Dit terwijl innerlijke processen geconfronteerd worden met allerlei externe waarnemingen, waaronder het gedrag van de andere teamleden. Het is daarom belangrijk dit gedrag te herkennen en er op de juiste manier mee om te gaan. Bijvoorbeeld, door op constructieve wijze te reageren op gedrag van andere. Dit is nog niet zo makkelijk, maar valt wel te leren. Een goede manier om inzicht te krijgen in het gedrag van anderen -en van jezelf- is NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren.

Wat is Scrum en Agile?

Scrum is eerder een filosofie dan een aanpak. Een aanpak waarbij afscheid wordt genomen van het traditionele denken. Er wordt plaats gemaakt voor een manier van werken die voor allerlei soorten projecten en veranderingen binnen organisaties toepasbaar is. De filosofie hierachter: leren door doen. Anders gezegd: beter met kleine stapjes successen behalen dan na veel werk een groot project zien falen. In eerste instantie werd Scrum vooral ingezet in de ICT, later werden Scrum en Agile gebruikt in tal van branches en projecten.

Door kleine stapjes te zetten wordt elke pilot belangrijk en houdt men voortdurend de vinger aan de pols. Het hele team kijkt mee. Op basis van inzichten, die na elke stap worden verkregen, kan de volgende stap worden gezet. Bijsturen is steeds mogelijk. Er is voortdurend feedback, zowel van de teamleden als van de opdrachtgever, waardoor tijdig aanpassingen gedaan kunnen worden.

Scrum en Agile team kernvragen

Een regelmatige meeting van het scrumteam is belangrijk. Soms elke dag. Tijdens elke stand-up reageert elk lid van het team op de volgende drie kernvragen:

  • Wat heb jij bereikt sinds de vorige stand-up?
  • Wat ga jij bereiken tot de volgende stand-up?
  • Welk probleem heb je en wat blokkeert je?

Deze werkwijze dwingt teamleden met elkaar te communiceren én het maakt het team zelf belangrijk. Om deze laatste reden gaan de teamleden zich ook anders gedragen en voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het geheel. Een belangrijke voorwaarde voor succes van scrumteams is het zelf organiserend vermogen van de leden. Het gehele team is verantwoordelijke voor de planning, resultaten, werkverdeling en het bewaken van de voortgang. Daarnaast kan ook elk teamlid voldoening halen uit de bereikte resultaten, ook van anderen. Scrum masters en Agile coaches faciliteren het geheel. Communicatie blijft een van de belangrijkste taken van Scrum masters en Agile coaches. Uiteraard is communicatie ook van belang voor de andere teamleden. Een NLP training kan alle deelnemers leren communicatie optimaal in te zetten en te benutten.

NLP en Scrum / Agile

NLP kan worden gezien als een schematisering van de werkelijkheid en is in eerste instantie geen theorie. Het is een communicatie methodiek die zich niet zozeer bezig houdt met de vraag wát iets is, maar met de vraag: hóe iets werkt. Toepassing van NLP leidt tot meer keuzes, flexibiliteit en verantwoordelijkheid.

NLP geeft je antwoorden op vragen als: NLP voor Agile Coaches en Scrum Masters

  • Waarom vertoon ik/jij bepaald gedrag?
  • Waarom irriteren bepaalde personen mij?
  • Wat is de invloed van zintuigelijke waarnemingen?
  • Waarom vind ik bepaalde mensen direct aardig?
  • Waarom heb ik bepaalde overtuigingen?

NLP geeft je allereerst diepere inzichten over je eigen motivatie, overtuiging en gedrag. Door deze inzichten ben je als Agile Coach of Scrum Master beter in staat je eigen gedrag te begrijpen. Daarnaast ben je ook beter in staat het gedrag van andere te begrijpen. Hierdoor kan je teams beter aansturen, motiveren en stimuleren. Een belangrijk model van NLP is het “verandermodel”. Hierbij is één van de uitgangspunten dat bepaald gedrag altijd iets oplevert of in het verleden heeft opgeleverd. Wat levert het op? Óf wat heeft het opgeleverd en werkt het nog steeds zo? Nieuw gedrag zullen mensen pas vertonen als het meer oplevert dan het oude gedrag.

Aago

Agile Coaches en Scrum Masters die beter willen leren communiceren hebben veel aan een NLP training. Bij Aago worden coaches opgeleid, ook Agile coaches. Een Agile coach is een verbetercoach en speelt een sleutelrol in processen. De Aago NLP Technician opleiding is een mix van een onlinetraining + 7 trainingsdagen op locatie. Sleutelwoorden: persoonlijke ontwikkeling, coaching en begeleiding, kleine groepen en een erkend NLP certificaat. Je leert onder andere de theorie van NLP, de vaardigheden van NLP, heldere kaders stellen, effectief observeren en je krijgt tips en technieken om patronen te doorbreken.

Daarnaast zijn er tal van andere opleidingen en trainingen bij Aago, zoals:

Aago staat voor trainingen en opleidingen met kwaliteit, plezier, compassie, resultaat en groei. Op de website van Aago is per training of opleiding uitgebreide informatie beschikbaar. Op de website zijn interessante blogs te lezen over NLP, Scrum en Agile. Uiteraard informeren en adviseren we ook graag persoonlijk. We zijn gevestigd in Veghel en bereikbaar per e-mail: info@www.aago-nl.pcxtmp.nl en het telefoonnummer: 06-48072005.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *